lauantai 31. elokuuta 2013

Rakenteellisia uudistuksia kielenkäyttöön


Työmarkkinaratkaisun historiallisen pienet palkankorotukset korjaavat Suomen kilpailukykyä vain maltillisesti, kirjoittaa ylen uutiset. Tähän asti on puhuttu maltillisesta palkkaratkaisusta ja palkkamaltista. Nyt puhutaan palkkaratkaisusta, joka korjaa kilpailukykyämme maltillisesti. Mitä ihmettä?! Miksi ei vain voisi sanoa, että palkkaratkaisu ei merkittävästi korjaa kilpailukykyämme? Maltti tarkoittaa itsehillintää ja kärsivällisyyttä. Palkkamaltti on kärsivällisyyttä olla pyytämättä lisää palkkaa. Miksi yksi termi pitää sekoittaa samassa yhteydessä moneen eri tarkoitukseen?

Mistä johtuu kielenkäyttömme kömpelyys, kun puhutaan yhteiskunnallisesti tärkeistä asioista? Olen totaalisesti kyllästynyt viimeaikoina poliittisessa keskustelussa viljeltyihin sanontoihin kuten konsensus, valuvika, kipeät päätökset ja rakenteelliset uudistukset.

Olisi aika ryhtyä puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä. Konsensus on yhteisymmärrystä, valuvika on muottiin valettaessa kappaleeseen syntynyt vika ja kipeät päätökset ovat niitä jotka satuttavat - tässä yhteydesä yleensä heikoimpia.

Rakenteelliset uudistukset taas tarkoittavat politiikassa yhteiskuntarakenteiden tarkastelua ja uudelleenjärjestelyä nykyhetken, sekä tulevaisuuden tarpeita vastaaviksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti