perjantai 4. tammikuuta 2013

Palkka-Sale ja talkoot


Itse kun ei ole vielä ehtinyt edes töitä tänä vuonna kunnolla aloittaa, ollaan Suomessa jo palkkoja kilpaa alentamassa. Keskustelu on vaan jotenkin niin hukassa siitä, että mistä oikeasti puhutaan ja kenen palkkoja ollaan laskemassa ja minkä verran. Keskustelu on jättänyt vain hirveän määrän avoimia kysymyksiä mm., että mitä palkka-ale vaikuttaisi kulutukseen ja mitä kotimaisen kulutuksen väheneminen vaikuttaisi kansantalouteen. Kaikkien asiantuntijoiden ja johtajien haastatteluissa ovat he kysyttäessä olleet valmiita alentamaan omaa palkkaansa, mutta kukapa suurituloinen ei olisi jos vaihtoehtona olisi leima maanpetturuudesta. 

Suomessa yhteensä kymppitonnin kuussa tienaava talous kykenee vasta elämään taloudellisesti hyvinvoivana. He kykenevät kuluttamaan muihinkin palveluihin ja hankintoihin kuin vain pakollisiin, kun taas viisituhatta tienaava talous ei juuri juhli vaan joutuu elämään hyvinkin harkitsevasti. Miten selkeää onkaan se, että nämä keskituloiset eivät ole valmiita luopumaan eurostakaan heidän tuntipalkastaan. Enkä usko ylemmän keskiluokankaan olevan mukana näissä talkoissa. Taas pelkästään johtajien palkkoja tiputtamalla ei maamme kilpailukykyä pelasteta.

Herra Presidenttimme Sauli Niinistön, eli tuttavallisemmin nykyään palkka-Salen esimerkki olla ottamatta vastaan palkan korotustaan, voidaan nähdä myös välttämättömyytenä näissä talkoissa. Pidän kuitenkin sitä hienona eleenä siinä mielessä, että jonkun suurituloisen oli hyvä näyttää esimerkkiä. Kaipaamaan vain jäin Saulin ulostuloa siitä, että mikä tarkkaan ottaen oli hänen motiivinsa sekä mitä halusi tällä teollaan osoittaa ja mille yhteiskuntaluokille se oli osoitettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti